vodácký areál Praha

wÎ, Čchang-čcheng, Velká čínská zeď

2008_peking_zed_1.jpgZdravim z prvního soustředění v dějišti letošních her.
Po hoodně náročném tréninkovém bloku, jsme si dopřáli půlden volna a zajeli jsme se podívat na jeden ze sedmi divů světa, GREAT WALL.

Je to starý systém opevnění táhnoucí se napříč severní Čínou. V dnešní podobě byla vybudována za dynastie Ming v době od konce 14. do začátku 17. století. Jejím účelem bylo chránit Čínu před mongolskými nájezdy. Zeď se táhne v neuvěřitelné délce 6700km.

Způsobem budování opevnění v Číně bylo dusání zeminy po vrstvách do připraveného bednění. Takhle vytvořené dosti pevné základy byly pak obezděny. Stavební materiál je různý. Poblíž Pekingu jsou použity vápencové kameny, jinde žula a pálené cihly, v závislosti na místních zdrojích. Velká zeď zpravidla probíhá v obtížně prostupném terénu po hřebenech hor.
Rozměry stavby se různí - opevnění z mingské doby má u paty šířku kolem 7 až 8 metrů, v koruně kolem 5 metrů a dosahuje výšky 6 až 10 metrů. Uvnitř zdi se nacházejí spojovací chodby a skladovací prostory. Každých několik set metrů je zeď zesílena věžemi, které sloužily jako pozorovací a signální stanoviště, skladiště zbraní a v případě nutnosti i jako útočiště obránců. Celkový počet věží se odhaduje na 25 000.

K předávání zpráv o pohybu nepřítele používaly strážní hlídky kouřové signály. Například v mingském období znamenal jeden kouřový signál počet 100 nepřátel, dva signály 500, tři signály přes 1000 nepřátelských bojovníků.

Nutno dodat, že za vlády dynastie Ming se bojovníci nedopravovali na své pozice, tak jako my včera, lanovkou :) Místo, které jsme navštívili je nejbližši k Pekingu a turisticky rušné, nicméně nám se podařila věc nevídaná, ke krásnému počasí jsme se ani neprodírali davem turistů s kamerama a foťákama. Mě osobně byl výlet moc příjemným odpočinkem a po dlouhé době přísunem čerstvého vzduchu.

Jinak trénink je celkem pořád stejný, občas to jde perfektně, občas hůř, ale to už tak bývá.

Vávra.

Info: WIKIPEDIE

Foto: přidal bych, ale je to teda pěkně složitý.
thumb_img_3265.jpg 2008_peking_zed_3.jpg thumb_img_3296.jpg 2008_peking_zed_5.jpg 2008_peking_zed_6.jpg thumb_img_3326.jpg 2008_peking_zed_8.jpg

{moscomment}