vodácký areál Praha

Vítek Přindiš musel na operaci s ramenem a bude nejméně dva měsíce odpočívat

prindis operaceProžil jednu z nejlepších sezon v kariéře, její závěr však kajakáři Vítu Přindišovi přinesl smutek. Při víkendové poslední jízdě sezony, ve finále British Open, se při výjezdu z druhé branky dostal do problémů a vyhodil si rameno. Po sérii vyšetření v Praze dnes v nemocnici v Berouně podstoupil operaci utržené chrupavky. Čeká ho tak minimálně dvouměsíční rehabilitace a opožděný start do tréninku na příští sezonu.

„Špatně jsem zabral, možná o překážku, a převrátil jsem se proti proudu. Pádlem jsem narazil do dna a celá váha šla do ramena. Cítil jsem, jak povolilo. Nakonec jsem spadl do válce a nebyl schopen pokračovat,“ popisoval Přindiš klíčový moment. Ještě v Británii se snažil sehnat lékaře, ale kompletní vyšetření podstoupil až po návratu v pondělí v Praze. Magnetická rezonance odhalila rozlomenou chrupavku od střední části až pod spodní okraj. A jedna její část byla dokonce ulomená.

Následovala série schůzek s lékaři a fyzioterapeuty, ve středu se rozhodlo o operaci. „V úvahu přicházely dvě varianty, které jsem konzultoval se čtyřmi ortopedy,“ povídal Přindiš. Konzervativní léčba by znamenala šest týdnů klid a pomalé zatěžování. „Nicméně operace by časem byla stejně nutná a vzhledem k tlakům, které rameno musí vydržet, by chrupavka takovou zátěž nejspíš dlouho nevydržela a následná operace by byla náročnější a mnohem víc by zasáhla do sezony. Buď do té následující nebo v té horší variantě do olympijské,“ upozornil Přindiš, proč se rozhodl pro chirurgický zásah hned.

Zákrok dnes artroskopicky provedl doktor Marcel Staša v Berouně, který operoval i potrhané vazy v kolenu snowboardistky Šárky Pančochové. V nemocnici zůstane Přindiš do pátku, následovat budou dva týdny naprostého klidu. „Pak začnu rehabilitovat,“ řekl vicemistr Evropy z letošního šampionátu ve Vídni.

Zatímco většina vodních slalomářů už zahájila přípravu na novou sezonu v různých střediscích po Evropě, Přindiš celý svůj původní plán bude muset předělat. „Pokud to půjde dobře, mohl bych v lednu začít lehce pádlovat,“ plánoval. „Věřím, že se mi podaří dohnat tréninkový výpadek,“ dodal.

Nominaci z českých kajakářů má jistou jako mistr Evropy pouze Jiří Prskavec, Přindiš tak o zbývající volná dvě místa bude muset bojovat na začátku května v domácí kvalifikaci.

prindis vysetreni