vodácký areál Praha

Absolutní česká nadvláda při SP v Troji

Tradiční hostitel závodů světového poháru oddíl USK Praha vodní slalom uspořádal první zářiový víkend další z těchto vrcholných klání ve vodáckém areálu v Praze Troji. První mezinárodní závod po Olympijských hrách přilákal na start velké množství zahraničních závodníků v čele s olympijskými medailisty. Závodit tak diváci mohli vidět Jířu Prskavce, Matěje Beňuše, Jessicu Fox či zlaté bratrance Škantárovce.

14249846 10154969007421729 1537991563210402111 o

Po loňských úspěších při závodě světového poháru, kdy hned první den čeští závodníci zaznamenali tři zlaté medaile a letošním bronzu Jiřího Prskavce z Ria, si cestu do Troje v průběhu víkendu našlo přes deset tisíc fanoušků. Ti vytvořili naprosto unikátní bouřlivou atmosféru, která hnala domácí závodníky znovu za skvělými výkony.

Deset závodníků a závodnic se postavilo na start sobotních semifinálových jízd. Díky znalosti místní tratě a těžšímu brankovému rozestavení o které se postaral švédský trenér se podařilo devíti probojovat do finále. Kompletní zastoupení měli všichni tři singlkanosité, dokonce čtyři kajakáři a dvě singlkanoistky.

Singlíři však své početné zastoupení nedokázali přetavit v cenný kov. Nejlepší umístění ve svém prvním životním finále zaznamenal Lukáš Rohan, který dojel šestý. Tomáš Rak obsadil osmou příčku a olympionik Vítězslav Gebas skončil devátý.

Singlkanoistky se pustili do tratě ihned za svými kolegy. Skvělou jízdu před domácím publikem předvedla Kateřina Hošková a zasloužila si tak druhé místo za fenomenální Jessicou Fox, která ukázala bezchybnou a rychlou jízdu. Mladá a všestranná závodnice Martina Satková obsadila sedmou pozici.

Husarský kousek se povedl kajakářům. Obsazením prvních čtyř pozic se postarali o zápis do historie. Seřadili s v pořadí od vítězného Prskavce, druhý Tunka, třetí Hradilek a bramborový Přindiš. Všechny naše závodníky dělilo pouhých 69 setin sekundy a přivedli všechny fanoušky do varu.

V neděli nastoupili do svých bojů kajakářky a deblkanoisté a znovu to byla spanilá česká jízda semifinálem. Ze sedmi lodí se do finále dostalo pět a mohly tak bojovat o další cenné kovy pro český vodní slalom.

Kajakářkám se však finále nepovedlo podle představ. Karolína Galušková nabrala více než šedesát trestných vteřin a dokončila závod na desátém místě. Olympionička Kača Kudějová se nevyvarovala velké chyby v prostřední části tratě a časová ztráta ji přisoudila šestou pozici. Nejlepší výsledek zaznamenala Veronika Vojtová, která si dopádlovala pro čtvrtou pozici.

Deblkanoisté se postarali o další velké překvapení, konkrétně posádka Kašpar-Šindler, která neprošla po hrubé chybě a vracení se do jedné z branek ve spodní části tratě, do finálových bojů. Zastoupili je však jejich tréninkový partneři Karlovský-Jáně, když obsadili třetí pozici a přidali tak pátou medaili do českého týmu. Druhá posádka ve finále Koplík-Vrzáň dojela na šesté pozici.

V Troji byla k vidění také nová disciplína slalom cross, ve které zejména kajakáři dominují a do pražského závodu nenašli přemožitele. Dominance však skončila právě na domácí trati, když se Hradilek s Přindišem nevyvarovali chyb a byli rozhodčími diskvalifikováni ve společné semifinálové rozjížďce. Česká vlajka byla však znovu na stupních vítězů vidět. Postarala se o to Veronika Vojtová, která si tak připsala první vítězství.

Ihned po pražském závodě se reprezentační tým přesunul do slovinského Tacenu na finále světového poháru. Utočit na přední pozice v celkovém hodnocení budou především kajakáři a deblkanoisté. Vít Přindiš drží celkové vedení o jedenáct bodů před Ondrou Tunkou a čtvrté místo v současné době okupuje posádka Karlovský-Jáně. Bez šance však není ani šestý Tomáš Rak. Finálový závod je totiž dvojnásobně hodnocený a proto se očekávají velké přesuny na jednotlivých pozicích.

Výsledky: http://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup-4/prague-2016-results