vodácký areál Praha

Vodní slalomáři budou v Troji bojovat o reprezentaci i olympiádu

První srpnový víkend (1.–2. 8.) se čeští vodní slalomáři utkají v trojských peřejích. Na slalomové dráze s nově zrekonstruovanou spodní částí se poperou o místa v české reprezentaci 2020 i o další body do olympijské nominace.

Hradilek 20190511 troja mh 640PX

Po dlouhé pauze, kdy kvůli koronaviru vůbec nebylo jisté, jestli se letos slalomáři vrátí do startovních bloků, rozhodla trenérská rada, že závodit se bude. A tak slalomářům začíná zpožděná sezóna jako každoročně nominačními závody. Nejprve poměří své síly o víkendu 25.–26. 7. ve Veltrusech a o víkend později (1.–2. srpna) v Troji.

Trojští diváci se můžou těšit na 3. a 4. Český pohár Skupiny ČEZ 2020, které finančně podporuje hlavní město Praha a městská část Praha 7. Mimo boj o místo v národním týmu uvidí také napínavé souboje o Tokio. Právě v neděli (2. 8.) se v Troji rozdají další body do olympijské nominace, ve které se na olympiádu může kvalifikovat pouze jedna loď v kategorii. Pokud se zadaří, svou letenku do Tokia si může zajistit kajakář Jiří Prskavec nebo kajakářka Kateřina Kudějová.

Stejně jako v předchozích letech se bude závodit v 6 kategoriích – C1 ženy, C1 muži, K1 ženy, K1 muži, C2 muži a C2 mix. Akce je určena pro všechny, kdo fandí vodnímu slalomu, ale i pro ty, kteří o něm slyší poprvé. O napínavou, ale i pohodovou atmosféru se totiž kromě závodníků postarají také komentátoři Daniel Stach a Miroslav Lenc. I vodácký nováček tak po jednom závodě bude vědět, proč máme nejlepší kajakáře na světě a co nového se ve vodním slalomu objeví na olympiádě v Tokiu.

"Aktuálně platí, že jsou povolené venkovní akce do 1000 osob. Na základě zkušeností z předešlých let nepředpokládáme vyšší denní návštěvnost, a to včetně 250 závodníků s doprovodem. Tím, že se jedná o venkovní akci, tak roušky nejsou povinné. Samozřejmě pokud si je diváci budou chtít vzít, tak mohou. Zároveň apelujeme na všechny, pokud by se někdo necítil zdravotně v pořádku, tak prosím na akci nechoďte, rádi vás uvidíme na mistrovství Evropy 18.–20. 9. 2020,“ říká vzhledem k rozvolňování hygienických a zdravotních opatření ředitel organizačního výboru mistrovství Evropy a dodává: Aktuální informace a případné změny budeme včas zveřejňovat na stránkách www.kanoe.cz nebo na Facebooku Český vodní slalom a sjezd."

Sobotní závod startuje v 9:45 a finále 10 nejlepších v každé kategorii 13:30, v neděli se pak startuje o něco dříve – kvalifikace v 9:30 a finále v 13:10. Oba dny je vstupné zdarma a z obou závodů je připraven online Stream. Nedělní finále bude navíc živě přenášet také Česká televize.

Odkazy: