vodácký areál Praha

Účast týmu USK Praha na ECA JUNIOR CUP – AUGSBURG 2013

augsburg-20130713-00759Desetičlenný žákovský a dorostenecký tým USK Praha se zúčastnil závodu evropského juniorského poháru v německém Augsburgu. Přestože se závody konaly až o víkendu (13. a 14.7.), tým se na místo konání přesunul již ve středu dopoledne. Pětihodinová cesta po českých a německých dálnicích byla narušena tragickou zprávou o úmrtí trenéra Michala Makovského, který se měl této akce také zúčastnit.

kanál Augsburg

 

Ihned po ubytování v příjemném kempu u jezera, vzdáleného jen necelých 15 minut jízdy autem od trati, jsme absolvovali první trénink na vodě. Ve večerních hodinách potom trénink druhý. Osm chlapců a dvě děvčata tak během tři hodin techniky mohlo nový vodní terén dostatečně poznat a ve čtvrtečních dopoledních hodinách již celý tým absolvoval první měřený trénink. Odpoledne následoval dvouhodinový trénink techniky, krátký běh a protahování. Večer se všichni koupali v průzračně čistém jezeře u kempu a někteří naši nadšenci ještě po jezeře jezdili na lodích.

V pátečních ranních hodinách celý tým, až na pár spáčů, absolvoval rozježdění a krátký rychlostní trénink na jezeře. Již všichni závodníci nastoupili v pravé poledne k poslednímu a měřenému tréninku před závodem. Výkony již byly o poznání méně rozpačité než ve čtvrtek a to i přesto, že na kanále bylo plno. Ve večerních hodinách zbývalo už jen shlédnout kvalitní předjízdu a přesunout se zpět do kempu.

Sobotním kvalifikačním sítem prošlo 9 z 10 závodníků USK Praha. V dopoledních hodinách postoupila z 15. místa Míša Dušková v kategorie K1 U14 i její sestra Kačka z 9. místa v kategori K1 U16. Singlekanoista Matouš Příhoda postoupil z kvalifikace po vynikající první jízdě, která stačila na celkové 2. místo ve věkové kategorii do 16. let. Jeho jediným přemožitelem byl domácí borec Strauss. V kategorii K1 U14 postoupil Vilém Kořínek (6. místo), Václav Beran (15. místo), Vít Wallisch (20. místo). Teprve mladší žák Lukáš Příhoda skončil na celkovém 30. místě z 37 kajakářů, což bohužel nestačilo na postup z kvalifikace. Lukáš nicméně předvedl na svůj věk skutečně obdivuhodný výkon, kdy dokázal trať překonat bez jediné padesátivteřinové penalizace. V kategorii K1 U16 postoupil Petr Šodek (8. místo) i Matouš Petřík (11. místo). Filip Kořínek potom dokázal z 13. místa postoupit v kategorii K1 U18.

Společně se slovenským trenérem Martinem Stanovským jsem byl pověřen, abych postavil trať pro nedělní semifinále a finále. Až na malé úpravy jsme společně postavili přesně takovou trať, jakou jsem měl od rána nakreslenou. Postavili jsme víceméně tradiční augsburgskou trať v žákovské a juniorské verzi. Semifinálová jízda teprve třináctileté kajakářky Míši Duškové přinesla hned po ránu roztrpčení. Míša jela opravdu velice zdařilou jízdu, ale velké podjetí 18. protivodné branky a nespravedlivě udělený dotyk na brance číslo 4 ji odsunul na nepostupovou 11. pozici, pouhých 7 desetin za finále. Náladu ale spravila sestra Kačka, která zdařilou jízdou postoupila do finále, kde ovšem podala poněkud rozpačitý výkon a kvůli padesátivteřinové penalizaci a drobným chybám skončila až 7. Matouš Příhoda nedokázal v neděli zopakovat své sobotní výkony. Semifinálová ani finálová jízda mu nesedla a nakonec skončil až 6. Jedna z největších medailových nadějí tak vyhasla. Do finále v kategorii K1 U14 postoupil Vilém Kořínek a Vít Wallisch, kteří po nepříliš zdařilých jízdách skončili na 9. a 13. místě. Na startu zbývali poslední dva kajakáři. Petr Šodek se po jízdě, ve které se nevyvaroval tří trestných dotyků a podjetí dvou protivodných branek, umístil na 13. místě. I Péťa byl velkou medailovou ambicí. Naší poslední medailovou nadějí na startu tak zůstal Matouš Petřík. Ten po fantasticky rychlé jízdě s dvěma trestnými dotyky obsadil 3. místo v kategorii K1 U16. Čistým časem by se umístil na druhém místě s vteřinovým odstupem na vítězného Itala Wegera. Na závěr dodejme, že Matouš byl svěřencem Majkla…

Celý tým děkuje především za finanční podporu ze strany pražského SCM a USK Praha, díky kterému bylo možné tuto akci uskutečnit. Velký dík patří také Majdě a Tomášovi Přihodovým, kteří zajišťovali nejen dopravu, ale i zázemí a občerstvení pro celý tým.

Honza Busta